Η Δονούσα είναι το πιο απομακρυσμένο νησί των Μικρών Κυκλάδων. Προσφέρεται για όσους θέλουν πραγματικά να ξεφύγουν από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη με την αυθεντική ομορφιά της. Στο νησί υπάρχουν τέσσερις οικισμοί, ο κάθε ένας από τους οποίους έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στον επισκέπτη.

Ο Σταυρός ή Κάμπος είναι ο κύριος οικισμός του νησιού, εδώ βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του νησιού. ΑΤΜ, ΚΕΠ, πρακτορεία εισιτηρίων καθώς και μίνι μάρκετ, φούρνος, παντοπωλείο, εστιατόρια και café bar. Σημείο αναφοράς αποτελεί η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού χτισμένη το 1902 και η εκκλησία της Παναγίας χτισμένη στην κορυφή του λόφου το 1908.

Η Μεσσαριά με χαμηλά παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια και σημείο αναφοράς τους δύο ανεμόμυλους και τη βοτσαλωτή παραλία Βαθύ Λιμενάρι. Στο ακρωτήρι πάνω από την παραλία βρίσκονται και τα απομεινάρια γεωμετρικού οικισμού.

Το Μερσήνι είναι οικισμός οι λιγοστοί κάτοικοι του οποίου έχουν ως κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία. Δυο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού βρίσκονται εδώ. Πρώτα η βρύση με τον αιωνόβιο πλάτανο, έναν από τους μεγαλύτερους στις Κυκλάδες και μετά το Λιβάδι η αμμώδης παραλία με τα μοναδικά γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία συνδέεται με το χωριό μέσω σηματοδοτημένου μονοπατιού (διαδρομή 3). Στο Μερσήνι λειτουργούν δυο από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια του νησιού.

Η Καλοταρίτισσα είναι ο πιο απομακρυσμένος οικισμός του νησιού. Παλιό ψαροχώρι, πλέον κατοικεί εδώ μόνο μια ηλικιωμένη γυναίκα. Τα χαμηλά σπίτια στέκουν κάτω από τον επιβλητικό όγκο του βουνού Πάπας. Ο οικισμός έχει τρεις παραλίες, όλες διαφορετικές μεταξύ τους. Το Σαπουνόχωμα, παραλία με βότσαλα, το Βλυχό, αμμώδης παραλία εδώ βρίσκονται και τα “σύρματα” και η Μέσα Αμμος ή Τρυπητή αμμώδης παραλία, πιο απομονωμένη από τις άλλες. Στο χωριό λειτουργεί και ένα εστιατόριο. Στην Καλοταρίτισσα φτάνει κανείς από τον Σταυρό και μέσω σηματοδοτημένου μονοπατιού (διαδρομή 1) διάρκειας 1h και 30min.

Τέλος υπάρχει και η περιοχή του Κέδρου με την παραλία. Στην περιοχή λειτουργούσαν κάποια από τα μεταλλεία του νησιού. Διακρίνεται ακόμα η διαδρομή που έκαναν τα βαγονέτα με το μετάλλευμα προς την παραλία καθώς και οι θέσεις των στοών. Στον κόλπο του Κέδρου διακρίνεται επίσης μέρος από το ναυάγιο γερμανικού πολεμικού πλοίου, από την περίοδο του Β΄παγκοσμίου πολέμου. Κοντά στην παραλία λειτουργεί από τις 9πμ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες café – snack bar.


Πρόσβαση (προς & από)

Από Πειραιά προς Δονούσα

Από 31/3- 14/6/2018 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη  με πλοίο της Bluestar Ferries αναχώρηση στις 17:30 και άφιξη στις 00:30 (εκτός από την Πέμπτη όπου η άφιξη είναι στις 01:30).

Από 15/6- 9/9/2018 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο με πλοίο της Bluestar Ferries αναχώρηση 06:45 και άφιξη 13:30

Από Δονούσα προς Πειραιά

Από 31/3- 14/6/2018 κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή με πλοίο της Bluestar Ferries αναχώρηση στις 7:50 και άφιξη στις 15:00.

Από 15/6- 9/9/2018 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο με πλοίο της Bluestar Ferries αναχώρηση 20:50 και άφιξη 05:00

Από Νάξο

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο με το Express Skopelitis αναχώρηση στις 14:00 και άφιξη στις 18:00.


Για περισσότερες πληροφορίες

Λιμεναρχείο Νάξου: 2285022300

Λιμεναρχείο Αμοργού: 2285071259

Πρακτορείο εισιτηρίων Sigalas Travel: 2285051570

 

Blue Star Ferries